Holbækker har sat ny danmarksrekord i svæveflyvning - han slog sig selv!

Siden blev opdateret 2011-05-26
Retur til Flyvning
Avisen skrev:

Verner Jaksland svævede sammen med kammerat 104 km med 65 km i timen

Forleden havde svæveflyverne Poul Kragh, Kongsted, og Verner Jaksland, Holbæk, lidt optimistisk aftalt et forsøg på at sætte danmarksrekord i svæveflyver med motor.
Verner Jaksland var i Kongsted syd for Køge for at demonstrere sit fly Super-Falken for medlemmer af Østsjællands Flyveklub.

Super-Falken er et af Danmarks bedste svævefly med maskine, og da vind og vejr var helt ideelt, gik flyverne i luften.
En time og tyve minutter efter starten landede SF 25E OY-XGX atter på Kongsted flyveplads. Den havde tilbagelagt 104 km - naturligvis uden brug af motor og propel. Danmarksrekorden var hjemme.

Resultatet blev en gennemsnitsfart på lige knap 65 km i timen. Det er ikke så lidt over den hidtidige danmarksrekord, som var på 48 km/t. Den har Verner Jaksland forresten selv sat.

Der forestår nu et større papirarbejde, før danmarksrekorden officielt kan godkendes af Kongelig Dansk Aeroklub.
For eksempel skal Poul Kragh, som er medlem af Østsjællands Flyveklub, fremskaffe en vejeattest på, at han vejer over 75 kg. Det bliver ikke noget problem. Poul Kragh vejer 95 kg.

Super-Falken, Verner Jakslands to-sædede motorsvævefly, var på turen udstyret med en barograf, som bl.a. registrerer, om motoren har været i gang - hvad den naturligvis ikke må være. Barografen skal kontrolleres, ligesom start- og landingsattester skal indsendes til aeroklubben.

En anden vigtig dokumentation er vendepunktsbillederne. De er bevis for, at Super-Falken har fløjet i den planlagte trekant på 104 km i omkreds. Vendepunkterne var St. Tåstrup Kirke og Fuglebjerg Kirke med start og landing i Kongsted.

Verner Jaksland er dog så erfaren med hensyn til at erhverve rekorder, at det kun er en formsag at få rekorden godkendt.

Esben


Brev fra Poul Kragh:

1978 Haslev, søndag 13/8

Kære Jaksland

Tak fordi du tog mig med, så jeg også i min svæveflyvetid var med til en Danmarksrekord (dog kun som sandsæk), som desværre blev lidt utæt hen ad vejen (kvalme). Det må være noget lignende en kænguruunge har det i sin moders pung.
Nå, man lærer noget af hver flyvetur, og jeg vil da også udforske din teknik nærmere.

Kærlig hilsen
Poul Kragh

PS: Jeg er klar, hvis du en anden gang har brug for mig.

Retur til Flyvning