Danmarksrekord i ud-hjem fra Herning over Ullerslev, juli 1971

Siden blev opdateret 2011-02-15
Retur til Flyvning
I Flyv nr. 8/1971 kunne man læse:

Verner Jaksland og Tom de Voss fra Holbæk forbedrede 5. juli den 12 år gamle danske rekord for ud-og-hjem-flyvning med tosædede fly ved at flyve fra Herning Flyveplads til Ullerslev Kirke på Fyn og retur, i alt 274,5 km - 66 km bedre end den gamle rekord.

Den samlede flyvetid var 7 timer og 17 minutter.Her sidder vi i ASK13 OY-VFX efter rekorden - og er ret tilfredse!
 


På det tidspunkt var flyveklubben i Roskilde og Holbæk Flyveklub slået sammen til Københavns Flyveklub, der fløj fra fælleden i Holbæk. Rekorden blev sat under en fælles tre ugers flyve-sommerferie på Herning Flyveplads. Især om sommeren er termikforholdene meget bedre på fastlandet end på øerne.
Tom og jeg startede i OY-VFX, en K13, omkring middag med en nordvestlig vind i ryggen. På hele strækningen til Ullerslev gik det strygende.
Udfordringerne meldte sig på tilbageturen og kulminerede, da vi nåede Middelfart og færgelejet for at krydse over bæltet - mod vinden. Vi var flere gange sikre på, at nu havde vi højde nok til at nå over, hvor det så viste sig, at modvinden alligevel var for kraftig. Det blev til en hel lille opvisning i "elastikflyvning"!
Men til sidst lykkedes det, og vi nåede tørskoede til Jylland med højde nok til at fortsætte flyvningen. Fra det punkt gik turen uden større strabadser, og vi returnerede i højt humør til Herning Flyveplads lidt over klokken syv om aftenen; trætte men tilfredse. Det havde været en spændende tur og en ny herlig flyveoplevelse.


Tom de Vos 2011

Jeg læste for nylig denne beretning fra vores tur til Ullerslev på Fyn. Tusinde tak fordi jeg måtte komme med som "ballast" på den sikkert største svæveflyvetur i mit liv. At jeg under hele turen sloges med en kold luftstrøm fra næse-koblingen lige ind på skinnebenet kan på ingen måde reducere denne oplevelse. Afkølingen blev efter bedste evne afbødet med vores ICAO flyvekort, som nødvendigvis måtte hentes frem til sit egentlige formål indimellem - navigationen!
Gad vide, om du nogensinde opdagede min lille kamp mod nedkølingen ude foran, Verner?


Retur til Flyvning